ARICILIK EĞİTİMİ

ARICILIK EĞİTİMİ

Arıcılık Eğitimi Nedir?

Arıcılık, balarısı kolonilerini yetiştiren beslenme ve bakımıyla ilgilenen iş alanıdır. Bu işi yapan kimselere arıcı denir. Arıcılıkta ana hedef en çok balı üreten olmaktır. Sadece bal değil bunun yanında propolis, arı sütü, arı poleni gibi arı ürünleri de yapılır. Arılar insanlar için hala gizemini koruyan canlılardır. Bitkilerde tozlaşma faaliyetlerinde aktif olarak rol oynadıkları için doğanın en değerli varlıklarındandır. Ekosistemin oluşmasında etkin rol oynarlar. Bu nedenle arıların korunması ve ıslah edilmesi son derece önemlidir. Arıların yaklaşık 100 milyon yıldır dünya üzerinde var olduğu tahminleri doğrultusunda ekosistemin en önemli koruyucularındandır. Arıları mükemmel bir polinatör (tozlayıcı) yalan etkenler vücut yapısı tüyleri, ve kolonilerinin çok kalabalık ve sistemli bir şekilde çalışıyor olmasıdır.

Arıcılık dünyada çiçeklenme ve dolayısıyla tarım ile doğrudan bağlantılı olan alanlarından biridir. Milattan öncesinden günümüze kadar bal, şifa veren bir besin görülerek günlük hayatta kullanılmaktadır. Gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda arı ürünleri kullanılmaktadır.

 

Neden Arıcılık?

Arıcılık, kısa sürede öğrenilebilen sermayesi az verimi yüksek bir iştir. Maliyeti düşüktür ve kısa bir zaman içerisinde kazanç sağlanabilir. İş gücü daha az kullanılır. Toprak sahibi olmayı gerektirmez. Bal ürünü uzun süreli bozulmadan durabilir. İhraç ürünü olarak döviz getirisi yüksektir. Bu da arıcılığı çekici hale getirmiştir.

Arıcılık alanında verimlilik ve arı varlığı bakımından 1. sırada Çin, 2. sırada ise Türkiye yer almaktadır. Ülkemizin iklim koşulları, bitki örtüsü ve çeşitliliği açısından arı ırkları da çeşitlilik göstermektedir. Bu olanakların içerisinde arıcılık profesyoneller ve işini bilen kişiler tarafından yapılırsa bol verim alınmaktadır.

Bulunduğunuz yerin tarım koşulları, bitki örtüsü ve iklimine göre doğru arı ırkı ve kovan cinsinin seçimi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda dikkatli seçim yapıldığında balın besin değeri ve alınan verim daha fazla olacaktır.

 

Arı Yetiştiriciliği Eğitimi Amacı

Arıcılık işini profesyonel olarak yapmak isteyenler, ya tecrübeli bir arıcının yanında gözlemlemeli ve çalışmalı ya da arıcılık eğitimi veren kurslara başvurabilirler. Verilen eğitimler;

  • Arı ailesi
  • Arıcılığın önemi
  • Arıcılığın çeşitleri
  • Arı kolonileri
  • Arı ırkları ve davranışları
  • Arıcılığın özellikleri
  • Arı bakımı ve ıslahı 
  • Arı ürünlerinin hasadı
  • Kovanların seçimi
  • Arı hastalıkları ve zararlıların kontrolü
  • Arı ürünleri
  • Bal ve çeşitleri
  • Bal ürünlerinin saklanma koşulları
  • Kolonilerin bulunan bölgeye yerleştirilmesi
  • Kolonileri geliştirmek ve çoğaltmak 

 

Arıcılık eğitimi hakkında aldığınız eğitim paketi yazılı dokümanlardan oluşmaktadır. İsteğe bağlı çıktı olarak alınabilir. Arıcılık eğitimi; arıcının, bal üretmesi ve arıların ıslah edilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olmasını amaçlar. Arıların kovan şartları, zorluklar ve hastalıklar karşısında bilinçli hareket ederek en az zarar almasını sağlayan bilgilerin verilmesi amaçlanır. Haşerelerden koruma, ana (kraliçe) arının korunumu, kovanların bakımı gibi temel bilgilerin verildiği Arıcılık Eğitimi Sertifika Programı arıcılık yapan ve yapmayı düşünen herkesin alabileceği programlardır. 

Zaman ve mekân kısıtlaması yoktur. İstediğiniz zaman evinizde veya özgür bir şekilde istediğiniz alanlarda eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Pratik bilgileri bir arada toplanmış bir şekilde elde edebilmesi kişinin yetkinliği açısından son derece faydalı olacaktır. 15 ila 30 gün arasında bir süre zarfında ilgili kurumların yoğunluk durumlarına göre onaylanan sertifikanız elinize ulaşmaktadır. Size verilecek olan sertifika numarasıyla gerekli mercilerden bunu sorgulayabilir indirme işlemi yapabilir ve gerekli durumlarda basabilirsiniz.